La funció de nutrició inclou diversos processos : digestió, respiració,circulació i excreció.
EL PROCÉS DIGESTIU:
- Consisteix en obtenir nutrients dels aliments per obtenir energia per poder viure.
- Té lloc a l'aparell digestiu.
- Comprèn tres fases: digestió, absorció i eliminació dels rebuigs.
- L'APARELL DIGESTIU: Està format per :
- Tub digestiu.Conjunt d'órgans buits que formen un tub des de la boca fins a l'anus: boca, faringe,esòfag,estómac, intestí prim i intestí gros.
- Glàndules digestives :glàndules salivals,fetge i pàncrees.Fabriquen els sucs digestius,que són uns líquids que s'aboquen al tub digestiu. Aquests líquids són: saliva (glàndules salivals),bilis (fetge) i suc pancreàtic (pàncrees).
- 1 . INGESTIO : l'aliment entra per la boca ,on té lloc la masticació i la insalivació. Els aliments mastegats i barrejats amb la saliva formen el bol alimentari.La llengua l'empeny cap a la faringe i baixa per l'esòfag fins a l'estómac.
- 2. LA DIGESTIÓ: Aquest procés consisteix en descompondre els aliments ingerits i obtenir-ne nutrients que ens proporcionin l'energia necessària per viure.
Com es produeix aquest procés? :
- Entra l'aliment a la boca,on s'esmicola amb les dents i es barreja amb la saliva,formant el bol alimentari.
- El bol passa per la faringe.
- El bol passa per l'esòfag.
- El bol arriba a l'estómac,que fa uns moviments barrejant el bol amb els sucs gàstrics,i es forma el quim.
- El quim passa a l'intestí prim on, al barrejar-se amb el suc intestinal,suc pancreàtic i bilis, es transforma en quil.
de passar del tub digestiu a la sang. L'absorció es produeix a l'intestí prim, que conté molts plecs
d'on surten les vellositats intestinals, que posseeixen capilars sanguinis que absorbiran els
nutrients.
d'on surten les vellositats intestinals, que posseeixen capilars sanguinis que absorbiran els
nutrients.
4.ELIMINACIÓ DELS REBUIGS O DEFECACIÓ :
Les restes d'aliment que no es poden digerir passen cap a l'intestí gros,transformant-se en
excrements que seran expulsats a l'exterior per l'anus.
COM TENIR CURA DE L'APARELL DIGESTIU:
1. Rentant-nos les mans abans de menjar o de manipular aliments.
2 . Rentar els aliments . Sobretot els que hem de menjar crus.
3 . Cuinar bé els aliments.
4 . Beure aigua que sigui potable.
5. No compartir amb altres persones coberts, gots ni botelles d'on bebem directament.
6 . Mantenir una postura correcta quan estem asseguts a taula.
7 . Rentar-nos bé les dents després de cada àpat, raspatllar-nos la llengua i anar al dentista almenys un cop
a l'any perquè ens revisi la dentadura.
COM HA DE SER UNA DIETA SALUDABLE?.
- Completa : que satisfagui les necessitats del nostre organisme.
- Variada : que ens proporcioni tot tipus d,aliments.
- Equilibrada : qe ens aporti la quantitat adequada de nutrients i energia que necesssitem.
- Específica per a cada persona, segons l'edat i l'exercici que faci.
- Que contingui fibra ,procedent de verdures ,fruites i llegums, per evitar el restrenyiment.
- Que estigui formada per cinc àpats : esmorzar, dinar, berenar i sopar.
* Cal mastegar bé els aliments i menjar poc a poc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.